Интереси

Любимото ми занимание е да играя шах. Шахматните партии са повече от ситуативна или мотивационна игра. Контрастното поле е като сцената на живота, където взаимодействията на фигурите са не само конкретни, а и абстрактни, така както е в семейството, в обществото, в политиката. В играта на шах степента на обобщение е толкова висока, че това което се научава, с основание може да се приложи в живота навсякъде и за всичко ... с повече въображение и жизнен опит, натрупан не само върху шахматната дъска. Страстта ми към тази игра получи признание като ме избраха за Заместник-председател на Българската федерация по шахмат и Председател на шахматен клуб „Локомотив 2000 Пловдив”. Това е моят клуб, в който имам приятели и съмишленици. Поех председателството и “Локо 2000” стана републикански отборен шампион за мъже през 2007 г., а през 2008 г. – за жени.

Ако играта на шах е интелектуален душ за ума, времето, което макар и рядко прекарвам с пианото, е емоционален бриз за душата… Обичам романтиците Шопен и Шуман, както и всепризнатите Моцарт и Бетовен. Музиката им ми дава представа за безкрайната хармония на вселената.

Сравнително късно открих удоволствието от ездата и съприкосновението с конния спорт и конете ... Най-добрите екземпляри са много изискани. За да си в синхрон по време на езда с движенията на коня, са нужни много умения и голяма концентрация, почти колкото в шаха, само че на открито, сред природата. Почти едновременно станах Председател на клуба по конен спорт „ Херос” и член на ръководството на Българския ловно-рибарски съюз. Ловците са особена порода хора, към които аз все още не принадлежа органично. Свързва ни любовта към природата, разделя ни езическият обичай да се стреля на месо ...

Проф. Пламен Моллов е рицар на виното в Европейския орден на виното. С рицарски ритуал в храма Александър Невски той бе приет за член на християнското рицарско общество на Пролетния Рицарски фест през 2009 г. С клетва към виното и земята, той се обвърза с всички рицари, за които виното е въздигнато във върховен божествен символ. С рицарски труд  по правилата на ордена той допринася за разпространението на виното, за развитие на науката за виното, както и за вникването в неговата култура и за запознанството с благородните вина.